Πόσο κοστίζει μια φωτογραφία; - georgespyros

ΟΑΚΑ, 2013

 Αυτό είναι ένα μικρό αρθράκι που θέλω να γράψω εδώ και πολύυυυ καιρό, αλλά με πλημμυρίζουν τόσες σκέψεις που δυσκολεύομαι να τα βάλω σε μια σειρά. Ας κάνω λοιπόν μια απόπειρα.

 Ποιο είναι το κόστος της φωτογραφίας? Πόσο κοστίζει ένα κλικ?
 Μα δεν είναι πολλά 3€ για μια φωτογραφία και μάλιστα σε e-mail? 


 Η γρήγορη απάντηση είναι εξαρτάται. 

 Ζούμε στο 2014. Τουλάχιστον... τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές είναι ακόμα 2014! 
 Πλέον όλα είναι εφικτά σε τιμές από 0 (δωρεάν) έως άπιαστες. 

 Μπορείτε να γυρίσετε ένα βίντεο με ένα κινητό ή να υπάρχει ένα ολόκληρο συνεργείο για να γυρίσει ένα μικρό σποτάκι 30". Δεν υπάρχει ... ταβάνι στο πόσο θέλεις να δουλέψεις, να βελτιώσεις κάτι και πόσο σοβαρά θες να το κάνεις. 

 Βλέπεις ταινία ακόμα και από το youtube, αλλά ταυτόχρονα κυκλοφορούν και μεγάλες τηλεοράσεις με home cinema, ακούς μουσική στο κινητό ταυτόχρονα κυκλοφορούν και στερεοφωνικά ακριβά, φθηνά δεν έχει σημασία. Μουσική ακούς στην μία περίπτωση μουσική και στην άλλη. Το ίδιο τραγούδι θα ακούσεις και στις 2 περιπτώσεις. Δεν μπορείς όμως να πεις ότι το στερεοφωνικό δεν αξίζει τα λεφτά του.

 Το ίδιο και στην φωτογραφία. 


 Βέβαια για να παινέψω το σπίτι μου, τα καταναλωτικά αγαθά θα απαξιωθεί με τον καιρό (κοινώς όσο και να κοστίζει σήμερα, σε 2-3 χρόνια είναι βέβαιο ότι θα κοστίζει σχεδόν τίποτα), αλλά η καλή φωτογραφία το αντίθετο, καθώς πάντα θα είναι μια μοναδική στιγμή στον χρόνο, στον οποίο δεν θα μπορέσετε ποτέ να γυρίσετε πίσω να την ξαναβγάλετε καλύτερη, με καλύτερη ανάλυση, καλύτερη ευκρίνεια κτλ. Το entry level είναι πολύ χαμηλό σχεδόν σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, αλλά το premium έχει πάντα άλλο κόστος. 


 Το θέμα είναι πόση τεχνογνωσία, εξοπλισμό, μελέτη, και χρόνο αφιερώνεις. Και δυστυχώς αυτό δεν πάει γραμμικά, δηλαδή αναλογικά. Από ένα σημείο και μετά κάθε μικρή βελτίωση κοστίζει πολλαπλάσια.  


 Κάποιος μπορεί λοιπόν να δίνει μια φωτογραφία 0,3€ και να είναι πανάκριβος και κάποιος άλλος 3€ και να είναι πάμφθηνος. Το λέω και το πιστεύω ακράδαντα.  


 Υπάρχουν άνθρωποι που αυτό που κάνουν το πονάνε, το μελετάνε πριν, το μελετάνε μετά, διορθώνουν ασταμάτητα τα λάθη που μόνο οι ίδιοι ίσως βλέπουν, και προσπαθούν να πάνε κάθε φορά ένα βήμα πιο πέρα.  Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που απλώς το επικαλούνται ότι το προσφέρουν, ενώ στην ουσία... 


 Το αν θα γίνει βιώσιμο οικονομικά αυτό το εγχείρημα είναι μια άλλη ιστορία, δυστυχώς... οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν αποτελεί προτεραιότητα σε όλους να αποκτούν τις φωτογραφίες επί πληρωμή όσο καλές και να είναι. Και είναι φυσικά απολύτως σεβαστό.


Οι τιμές που βλέπετε πιο πάνω είναι τιμές ebay... τιμή ελληνικής αντιπροσωπίας δεν θέλετε να μάθετε... 


Εδώ μπαίνουν 2 παράμετροι ακόμα.


   Η πρώτη είναι  να μπορεί κάποιος να διακρίνει τις διαφορές και να εκτιμήσει την διαφορά στην ποιότητα. Γιατί αν του φαίνονται όλα ίδια, προφανώς και θα το θεωρήσει κάτι πανάκριβο, την στιγμή που μπορεί (ή πιστεύει ότι μπορεί) να το βρει δωρεάν ή ότι δεν έχει αξία. Πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει ο ενδιαφερόμενος... την διαφορά μεταξύ πλυμένου και πραγματικά καθαρού. Πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει και να καταλάβει γιατί ο Χ πίνακας κοστίζει μια περιουσία, ενώ ένας άλλος πίνακας κοστίζει 10€. Όχι δεν είναι κάποια συνωμοσία, κάτι κρύβεται από πίσω, για να δίνει τα λεφτά του κάποιος πλούσιος... δεν είναι συνήθως κορόιδο. (αν ήταν κορόιδο δεν θα τα είχε τα λεφτά... ).

     Και βέβαια εγώ δεν επιδιώκω καν τον τίτλο ενός καλλιτέχνη, όπως ένας μουσικός πχ ή ένας ζωγράφος, μην με παρεξηγήσετε. Θεωρώ αυτό που κάνω 90% τεχνικό και 10% αισθητικό. Ίσως γιατί απλά στις αθλητικές φωτογραφίες οι δυνατότητες είναι πιο περιορισμένες, ειδικά στα γεγονότα μαζικού αθλητισμού.  

   Η δεύτερη βασική παράμετρος είναι το θέμα της νοοτροπίας. Τι έχουμε μάθει τόσο καιρό? Θα ακουστεί ίσως λίγο σαν μπηχτή/παράπονο, και ίσως είναι, αλλά δεν ξέρω πως να το διατυπώσω διαφορετικά. Θα το πω λοιπόν με πλάγιο τρόπο. Πριν από περίπου 12-14 χρόνια, αγόραζα CD μουσικής. Μου άρεσε, τα άνοιγα, έβλεπα το εξώφυλλο, τους στίχους, τα άκουγα ευλαβικά. πλήρωνα 5-6χιλιάδες δραχμές τότε το κάθε CD. Ακόμα και σήμερα τους καλλιτέχνες που πραγματικά μου αρέσουν τους στηρίζω αγοράζοντας το CD τους. Τα παραγγέλνω και τα πληρώνω. 

Αλλά να πληρώσω για να κατεβάσω το Mp3... ακόμα δεν πάει το χέρι μου!  

Τρομερό, έτσι? Για αυτό μιλάω για θέμα νοοτροπίας. Έτσι και εδώ. Και ας είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα.


 Όπως βλέπετε μιλάω λίγο γενικά, κάποια άλλη στιγμή θέλω να επανέλθω με πιο συγκεκριμένα νούμερα και πολλά τεχνικά στοιχεία του εγχειρήματος. Είναι λίγο νωρίς ακόμα για αυτό, κατ'ιδίαν το έχω κάνει σε πολλούς φίλους, αλλά θα γίνει κάποια στιγμή και δημόσια.

Ευχαριστώ που με διαβάσατε!

Powered by SmugMug Log In